ACUM:
23.00
Transilvania by night
Urmează:
0.00
Transilvania by night
Apoi:
6.00
Agenda Zilei

Înapoi

În Fâșia Gaza va fi permis un flux continuu de ajutoare, anunță premierul israelian

Publicat: luni, 23 Octombrie 2023 , ora 10.17

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele american, Joe Biden, au anunțat că în Fâșia Gaza va fi permis un flux continuu de ajutoare.

Potrivit Rador, cei doi lideri au purtat o convorbire telefonică duminică seara, după ce în teritoriul palesitinian au intrat camioane cu ajutoare, în cadrul celui de-al doilea convoi care traversează frontiera de când Israelul și-a înăsprit blocada asupra Fâșiei Gaza, la începutul acestei luni, informează BBC.

Pe de altă parte, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, afirmă că actuala campanie militară din Gaza ar putea dura până la trei luni, dar va fi și ultima, pentru că la sfârșit nu va mai exista Hamas, informează Radio România Actualități.

Israelul și-a intensificat loviturile aeriene care, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, au ucis zeci de teroriști, în timp ce Hamas vorbește de un mare număr de victime în rândul civililor, inclusiv femei și copii.

Ministrul Gallant a participat la o ședință operațională a comandanților militari.

El și-a exprimat aprecierea față de forțele aeriene și a spus că etapa operațiunii terestre va veni în curând.

Intrarea cu trupe în Fâșia Gaza este etapa următoare a strategiei israeliene împotriva organizației teroriste Hamas, dar mai întârzie.

Principala motivație a acestei întârzieri o constituie încercarea de a se ajunge la un acord în privința eliberării ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza, dar fără a ceda teren în fața manipulărilor organizației Hamas.

Propunerea Israelului este eliberarea bătrânilor, copiilor și bolnavilor, în schimbul continuării ajutorului umanitar pentru populația din Fâșia Gaza.

Termenul fixat acestor negocieri, care se fac printr-o terță parte, este de o zi, maximum două.

Există și o altă motivație pentru întârzierea intrării cu trupe în Fâșia Gaza și ea ține de recoltarea unor noi informații în cursul unei descinderi a unui comando israelian în Fâșia Gaza în cursul serii trecute.

Informațiile, care au costat viața unui luptător și rănirea altor trei, s-au dovedit de o importanță care a solicitat un plus de pregătire a armatei pentru etapa următoare.

Primul ministru, Benjamin Netanyahu, a avut ieri seară o rundă de convorbiri telefonice și cu primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, președintele Franței, Emmanuel Macron, și primul ministru al Olandei, Mark Rutte, ultimii doi urmând să sosească în Israel în cursul acestei săptămâni.

Șeful guvernului israelian le-a explicat celor trei lideri europeni strategia Israelului pentru slăbirea organizației Hamas, asigurând că victoria finală nu va fi doar a Israelului, ci a întregii lumi civilizate.

Sursa foto: arhivă / Agerpres / EPA / Ali Haider

Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM

Radio România Actualități