Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

36 de ani de la Revolta din 15 Noiembrie 1987, la Brașov

Publicat: joi, 2 Noiembrie 2023 , ora 18.27
Sursa foto: arhivă / Asociația 15 Noiembrie 1987
Sursa foto: arhivă / Asociația 15 Noiembrie 1987
Au trecut 36 de ani de la momentul în care muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, urmați de alți brașoveni, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva dictaturii comuniste.

15 Noiembrie 1987 este ziua care nu se uită și este marcată la Brașov, an de an, printr-o serie de evenimente.

„Întotdeauna le explic copiilor, când merg în școli, cât de important este cuvântul, libertatea, modul de exprimare, argumentele. Noi nu am avut parte de așa ceva: în toată copilăria noastră și în adolescență ni s-a spus ce trebuie să facem, cum să facem, de ce trebuie să facem lucrurile astea. Iar noi am vrut să scăpăm de povara acestor greutăți. Libertatea de exprimare consider că este una dintre cele mai mari valori ale omului. La asta se adaugă dreptul de a te mișca liber și de a face ceea ce crezi tu, bineînțeles, cu respectarea legilor”,
a spus prim vicepreședintele Asociației 15 Noiembrie 1987, Dănuț Iacob.

Pentru a marca acest important moment pentru istoria Brașovului și a României și pentru a-i cinsti pe cei care au avut atunci curajul să se lupte cu un întreg sistem represiv, Primăria Brașov și Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Federației Române de Triatlon vor organiza, începând cu 12 noiembrie, o serie de evenimente comemorative, inclusiv sportive.

„Este cu atât mai important să păstrăm memoria vie a eroismului și a curajului pe care acești oameni l-au avut - mă refer la muncitorii care au ieșit în stradă în 15 Noiembrie 1987 - și să marcăm aceste evenimente atât cu tradiționalul cros popular, cel mai mare și unul dintre cele mai vechi din România, dar totodată și cu evenimente care să trezească și să aducă la cunoștința semenilor noștri importanța acestui moment. Mă bucur că și în acest an vom avea la Cinematograful Astra proiecția filmului «Doi ani prea devreme» și este o invitație adresată în primul rând tinerilor, pentru a înțelege mai bine în ce vremuri am trăit cu toții atunci”, a precizat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Seria de evenimente debutează duminică, 12 noiembrie, cu cea de-a 34-a ediție a Crosului 15 Noiembrie, care se adresează sportivilor amatori, completat de Campionatul Național de Duatlon Sprint și de Trikids, un concurs tot de duatlon, destinat copiilor între 6-15 ani.

Organizarea acestui eveniment sportiv este realizată cu sprijinul Federației Române de Triatlon.

„În primul rând sunt onorat să facem parte din acest proiect. Vom aduce la start, la Campionatul Național de Duatlon, cei mai buni triatloniști din România, iar faptul că putem să facem, după atâția ani, o competiție de duatlon și o competiție de trikids - o competiție specifică triatlonului, dar pentru copii - în Brașov, pentru noi este extraordinar. (...) Este și pentru noi o premieră să facem parte dintr-un proiect comemorativ și nu cred că o să dezamăgim. Avem foarte multă experiență și putem să o punem în slujba Brașovului”, a explicat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

În mod tradițional, Crosul 15 Noiembrie urmează traseul parcurs de manifestanții revoltei anticomuniste din 15 Noiembrie 1987.

Timp de 32 de ediții, crosul a avut plecarea din fața fostei uzine „Steagu’ Roșu“ (Autocamioane Brașov) și sosirea în zona Prefecturii Brașov.

De la măsurătoarea oficială din 2018, pentru a atinge distanța de 5 km, traseul va pleca din uzină, exact din fața Secției 440, cea în care a fost aprinsă scânteia revoltei anticomuniste.

Cei care doresc să participe la acest eveniment sportiv se mai pot înscrie online, AICI, după crearea unui cont, până în data de 8 noiembrie.

Citește și:

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații din Brașov - Radio Romania Brasov 93.3 FM
Camelia Vlad